YMCA je na jednej strane “organická štruktúra”, založená na silných vzťahoch a charakteroch oddaných ľudí, často dobrovoľníkov, každé miestne združenie je decentralizované a v podstate sa správa ako neformálna skupina ľudí, ktorá má spoločné dobročinné ciele v komunite. To jej umožňuje flexibilne odpovedať na aktuálne potreby.

No na druhej strane YMCA kvôli dlhodobej udržatelnosti (a svojej dlhovekosti) a profesionalizácii svojich služieb nemôže byť celkom “organická”. Musí vytvárať aj formálne štruktúry, spĺňať kvalitatívne a zákonné rámce / normy jednotlivých krajín a odborov, v ktorých pôsobí, vytvárať postupy a smernice pre dlhodobé fungovanie.

Naše svety sú neustále v pohybe: filozoficky, životným štýlom, hodnotami, názormi, spôsobmi komunikácie a zapojenia. Celkovo sa globálny svet mení a pandémia prispela k urýchleniu niektorých trendov a procesov (napr. virtualizácia organizácií – viac online meetingov, práca na diaľku a pod) 

Mení sa fungovanie spoločnosti ako takej, ako vždy najviac viditeľné na deťoch a mladých ľuďoch (zmena postoja k autoritám, postoj k osobnému záväzku a dodržiavaniu slova, k dlhodobému pôsobeniu kdekoľvek – dlhodobosť všeobecne sa vytráca, svet je viac v pohybe, nestály, fluidný, premenlivý, viac prepojený a súčasne narastá odcudzenie a pod )

Preto je cieľom nášho spoločného úsilia s partnermi v projekte v časti “Organic governance”

  1. zistiť stav súčasného vedenia / spravovania miestnych a národných združení YMCA
  2. hľadať a navrhnúť nové spôsoby riadenia/spravovania miestnych a národných organizácií YMCA, ktoré by odpovedali súčasným a prichádzajúcim potrebám jej zapojených ľudí či už zamestancov, dobrovoľníkov ale aj cieľových skupín: zapájať ich viac na organickej báze, ktorá je v súlade s ich životným tempom, životným štýlom, avšak tak isto podporuje aj organizačnú štruktúru (tú viac “rigidnú”), ktorá udržuje organizáciu ako celok dlhodobo.

Súčasné trendy idú skôr proti organizačným štruktúram, preferované sú rýchlo vznikajúce a zanikajúce iniciatívy. Neberieme to ako negatívum, rozmýšľame, ako ich začleniť do YMCA, ako vytvárať nové formy fungovania miestnych / špcializovaných združení, aby odpovedali súčasným a prichádzajúcim trendom.

Partneri v projekte:

Similar Posts