V YMCA sa dlhodobo zaujímame o rozvoj tých, ktorí s mladými pracujú či už ako dobrovoľníci alebo pracovníci s mládežou. Preto sme minulý rok oslovili Briana Beltona, profesora jedinečnej a jedinej vysokej školy v Anglicku, ktorá sa systematicky venuje vzdelávaniu pracovníkov s mládežou o spoluprácu pri rozvoji tejto práce aj na Slovensku. Brian je aktívnym učiteľom, mentorom, no naďalej ostáva v kontakte s realitou a výzvami, ktorým dnes čelia mladí ľudia. Napísal množstvo kníh o práci s mládežou, supervízii a komunitnej práci (viac o Brianovi), ostáva nadšeným obhajcom slobody mladých ľudí a tých čo s nimi pracujú, ako hovorí: “Hľadá otázky, ktoré je potrebné sa pýtať.”

Po dlhšom hľadaní formy ako by sme mohli začať našu, veríme, že dlhodobejšiu, spoluprácu, sme podali spoločný projekt cez grantový program Erasmus+ spolu s partnermi z ďalších krajín, ktorí chcú túto tému spolu s nami ďalej rozvíjať.

V rámci prvej aktivity sa 18. – 20. apríla 2016 stretlo na študijnej návšteve v Londýne 8 zástupcov oranizácii pracujúcimi s mladými ľuďmi v 6 krajinách Európy (Slovensko, Rumunsko, Slovinsko, Chorvátsko, Česká republika, Španielsko).

Tri intenzívne dni sme strávili návštevou školy, prezentáciu práce a diskusiou so študentmi posledného ročníka a ďalšími učiteľmi. Brian nás zoznámil s Benom a Irfanom, ktorí sú absolventmi tejto vysokej školy a teraz robia inovatívnu prácu v komunitách mladých.

V opustenej bývalej fabrike východného multikultúrneho Londýna METS dáva možnosť mladým ľuďom (vačšinou mimo vzdelávací systém) si vyskúšať rôzne povolania (dielňa na údržbu a opravu “áut” – motokár, inštalatérska a obkladačská dielňa, beauty salón,..) za prítomnosti skúsených mentorov, ktorí pracujú s mladými na ich osobnostnom rozvoji, rozvoji ich pracovných návykov a tiež na ich záujme o štúdijum povolania, ktoré ich môže nielen baviť ale aj reálne živiť.

Počas návštevy sme s partnermi diskutovali o úlohe pracovníkov s mládežou a o spoločných potrebách a cieľoch pre následný seminár Community work(s), ktorí sa bude konať v júni na Slovensku (viac na podstránke o seminári a v krátkom letáku: community_works_slovak
Nechajte sa inšpirovať!

Túto návštevu a plánovaný seminár môžeme uskutočniť vďaka programu Erasmus+ zameraného na podporu mladých ľudí a tých,  ktorí s nimi pracujú.

Similar Posts