Roots for reconciliation je medzinárodný projekt vytvorený Ymkou, ktorého cieľom je priniesť mier nielen do oblastí sužovaných vojnovými konfliktami, ale aj všade kde konflikty existujú. V čase od 16.9. do 22.9.2018 sa v Budapešti konala už tretia konferencia tohto programu, ktorá oboznamovala mladých ľudí s potenciálom elektronického aktivizmu a jeho využitia pri spájaní komunít aj jednotlivcov.

30 mladých ľudí z rôznych krajín Európy  sa stretlo v Budapešti, v budove Európskeho koncilu mladých, aby si vymenili skúsenosti a informácie z vlastných združení a prispeli k budovaniu mieru po návrate domov. 

Počas aktivitami nabytého týždňa sa mladí ľudia dozvedeli ako fungujjú Ymky v rôznych krajinách Európy a Ameriky, ako vytvoriť funkčnú kampaň zameranú na pomoc mladým ľuďom a mnoho ďalších typov v práci so sociálnymi sieťami, médiámy a skupinamy ľudí.

Samo Žiaran (YMCA Liptovský Mikuláš): Osobne si myslím,že najväčším prínosom bola možnosť spoznať šikovných mladých ľudí z veľmi rozdielnych kultúr a spoločenstiev, ktorým záleží na spoločnej budúcnosti a aktívne sa podieľajú na riešení závažných problémov vo svojich komunitách. Či riešia socializačné a mentálne problémy mladých ľudí, pozitývne spravodajstvo vo vlastnom meste, vytvárajú campy a športové akcie pre mladých ľudí, alebo spájajú mladých ľudí z rôznych strán vojnového konfliku, všetci si zaslúžia rešpekt za svoju prácu.

Zistil som, že mladí ľudia sú rovnakí nech žijú v Írsku, Taliansku, Izraeli, alebo Ukrajine.  Majú viac menej rovnaké problémy, ale aj rovnaké sny a záujmy. Na seminári v Budapešti sme sa naučili ako tento fakt lepšie využívať pri propagovaní toho čo robí Ymka a ako spoločne pracovať na komplikovaných úlohách. Hoci nemáme spoločný jazyk, vzdelanie, krajinu, náboženstvo, ani výchovu, ak sa navzájom počúvame a chceme chápať, ide to skutočne  veľmi jednoducho.

Similar Posts